Toelatingsproef Muziek

Schrijf je hier in voor de toelatingsproef muziek schooljaar 24-25. (De toelatingsproeven voor schooljaar 23-24 zijn afgelopen. Voor info rond inschrijvingen dit schooljaar contacteer je Maarten Standaert)

Om te starten aan het MUDA in de 2de of 3de graad of in het vervolmakingsjaar doe je een toelatingsproef. Tijdens de proef gaan we na of je over genoeg vaardigheden, competenties en talent beschikt om de opleiding aan te vatten.

De toelatingsproef bestaat de richtingen klassiek/compositie en jazz/pop, songwriting en productie uit twee delen: je doet een proef voor je hoofddiscipline  (instrument-productie-songwriting) en een oriënterende proef voor muziekleer (notenleer).

Musical/Muziektheater doet een proef voor de drie hoofddisciplines: zang, drama en dans (en dus niet voor muziekleer).

Als je geslaagd bent, word je toegelaten tot het studiejaar van het MUDA en de studierichting waarvoor je kandideerde. Als je op bepaalde vlakken minder goed scoort maar over voldoende talent en competenties beschikt, bespreekt de toelatingscommissie de best mogelijke oplossing met jou en je ouders. Als je niet slaagt, krijg je geen toelating om met de studierichting te starten.

 

Proef 1: hoofddiscipline

Afhankelijk van je hoofddiscipline (bv. instrument, zang, …) vind je hieronder de specificaties van jou proef:

Voor instrument jazz/pop breng je 3 nummers, liefst in uiteenlopende genres (bv. pop-rock-blues-funk-jazz-bossa nova) waarbij je zelf een begeleiding voorziet in de vorm van een meespeeltrack. Die breng je best mee als mp3 op een usb-stick of op een mp3-speler of smartphone met audio-uitgang.

Voor zang jazz/pop breng je 3 nummers. Hier voorzien wij een pianist die je zal begeleiden. Het is belangrijk dat je een duidelijk akkoordenschema of een partituur met akkoorden meebrengt (geen tekst met akkoorden). Je stuurt deze minimum één week vooraf door naar begeleider Daan Demeyer.

Voor productie laat je 3 nummers horen die je hebt geschreven en hebt opgenomen/geprogrammeerd. Daarnaast kan je aanvullend 3 nummers laten horen waaraan je hebt meegewerkt voor de opname/de programmering/het schrijfproces. Je brengt deze mee op usb-stick in een .mp3 of .wav bestand.

Voor songwriting breng je drie eigen songs waarbij je jezelf begeleidt op piano of gitaar.

Voor instrument klassiek en zang klassiek breng je drie werken naar keuze uit je repertoire. Laat verschillende stijlen aan bod komen. Breng de begeleidingspartij mee, of zorg voor een meespeeltrack. Die breng je best mee als mp3 op een usb-stick of op een mp3-speler of smartphone met audio-uitgang.

Voor compositie/muziektheorie breng je een portfolio mee met een selectie uit je composities en harmonisaties.

De proef musical/muziektheater bestaat uit een zangproef, een dramaproef en een dansproef.

  • Voor de zangproef bereid je 2 nummers voor: een uptempo en een ballad uit het musicalrepertoire. Je brengt bij voorkeur  de begeleidingspartituren mee, wij voorzien een pianist. Je kan ook een begeleidingstrack in mp3 formaat meebrengen op een usb stick of op een device met audio uitgang.
  • Voor de dramaproef voorzie je een stukje monoloog van minimum één minuut naar keuze of je kiest er één uit deze voorbeelden.
  • Voor de dansproef volg je enerzijds een groepsles en breng je anderzijds een eigen solo van 1 minuut volledig naar vrije keuze.
  • Tijdens de toelatingsproef letten we op zang, liedinterpretatie, muziekleer, lichaamsbeweging, creativiteit en motivatie.

Proef 2: muziekleer (niet voor musical/muziektheater)

Via volgende bijlagen kan je voorbeeldproeven vinden van de oriënterende proef muziekleer per jaar en per discipline. Zo krijg je een idee van wat op de proef aan bod zal komen. Zo kunnen wij een idee krijgen van wat je vaardigheden op dit moment zijn.

2de graad:
3de graad:

 

Data

We organiseren toelatingsproeven op volgende data:

Maandag 15 april 2025

Donderdag 27 juni 2025

Woensdag 28 augustus 2025

Als je aan de eerste sessie (in april of juli) deelneemt heb je het voordeel dat je kan herkansen en onmiddellijk feedback krijgt in functie van eventuele werkpunten. Je bent dan ook zeker van een inschrijving en loopt niet het risico om op een wachtlijst te komen. We raden dus aan om zo vroeg mogelijk mee te doen aan de proeven.

De proeven voor hoofddiscipline en muziekleer vinden op dezelfde dag plaats. De resultaten worden binnen de twee dagen doorgestuurd via email. Als je slaagt krijg je van ons een inschrijvingslink waarmee je digitaal kan inschrijven.

Inschrijven

Om deel te nemen aan de toelatingsproeven schooljaar 24-25 schrijf je vooraf in via deze link.

Als je op een ander moment tijdens het schooljaar info wil over inschrijven of veranderen van school, neem je contact op met Maarten Standaert.