Muziek
Het MUDA heeft een lange traditie in het opleiden van muzikanten voor het Vlaamse en internationale muzieklandschap. Al vanaf de tweede graad kan je kiezen voor klassieke muziek, jazz/pop of musical/muziektheater. In de derde graad kan je ook kiezen voor compositie/muziektheorie, songwriting of productie.
De opleiding musical/muziektheater is jong, multidisciplinair en uniek.
Je krijgt er:
- een grondige basis notenleer en muziektheorie
- klassieke dans, modern jazz, lyriek en drama
- anderhalf uur individuele zangles en een half uur neveninstrument piano
- wekelijks 3 uur musicalensemble, waarin zang, dans en drama geïntegreerd aan bod komen
- projectmatig onderwijs, gericht op (jouw) performances, in samenwerking met vooraanstaande gastregisseurs en productiehuizen
Je lerarenteam heeft zijn sporen dubbel en dik verdiend en weerspiegelt het multidisciplinair karakter van de opleiding. Liesbeth Roose (musicalzang), Chadia Cambie (musicalzang), Tim Stuart, Pieter Casteleyn en Steven Colombeen (musicalzang), Lore Creve (drama), Stephanie Dequin (modern jazz) en Gwen Hamerlijnck (klassieke dans) waarborgen een sterke voorbereiding met het oog op hoger onderwijs in zowel België als Nederland (Conservatorium Brussel, ArtEZ Arnhem, Codarts Rotterdam, …). Je kan doorstromen naar een bacheloropleiding Muziektheater, Muziektheater Klassiek of Musicaltheater, die je opleiden tot zanger/acteur op topniveau in het musical- en muziektheaterwerkveld.
De opleiding musical/muziektheater werkt nauw samen met Fontys Hogeschool (Tilburg), onder meer via workshops en uitwisselingen doorheen het jaar. De leraren gaan doelgericht te werk en focussen zich op jouw ontwikkeling tot professionele musicalperformer.
Visie:
Sommige bronnen omvatten musical als een vorm van amusement omdat het daaruit is voortgekomen. Echter trekken wij deze opvatting open en beschouwen daarom musical als een vorm van kunst, muziektheater.
De disciplines zang, dans en spel zijn in zoveel verschillende verhoudingen te gebruiken, dat we dat laten resulteren in evenzoveel verschillende soorten voorstellingen. Voorstellingen die onmogelijk nog met elkaar te vergelijken zijn, maar wél allemaal gelabeld worden als musical/ muziektheater. Musical kan daarbij alle muziekgenres en alle theatergenres bestrijken. Van populair (Rodgers en Hammerstein) tot hiphop. Van teksttoneel (Sondheims’company) tot experimenteel totaaltheater (Larson’s RENT). Musical noemen wij daarom een crossover van kunsten. Een vorm van muziektheater, waarin spel, zang en dans samen komen. Een vorm van muziektheater waarin een verhaal – in de breedste zin van het woord – gepresenteerd wordt door middel van spel, zang, dans en visuele middelen. Het heeft net zoals alle andere podiumkunsten tot doel de toeschouwer te boeien en een betekenisvolle ervaring te bieden, met theatrale en muzikale middelen ongeacht de stijl of toon van de voorstelling.