Muziek
Het MUDA heeft een lange traditie in het opleiden van muzikanten voor het Vlaamse en internationale muzieklandschap. Al vanaf de tweede graad kan je kiezen voor klassieke muziek, jazz/pop of musical/muziektheater. In de derde graad kan je ook kiezen voor compositie/muziektheorie, songwriting of productie.
De opleiding klassieke muziek rust op drie pijlers:
- een stevige basis notenleer, muziektheorie en koor, met aandacht voor alle stijlvormen en -perioden
- anderhalf uur individueel les in een hoofddiscipline (zang/instrument/(1u) compositie) + een half uur in een tweede discipline (+ eventueel een derde discipline in de optie compositie)
- samenspel, band/lab en improvisatie: je leert in groep musiceren en improviseren en je bouwt podiumervaring op
In de derde graad kies je een van de volgende opties:
- uitvoerend muzikant: uitvoerend muzikant worden is het doel. Je volgt anderhalf uur per week les in je hoofddiscipline en een half uur in een tweede discipline.
- compositie/theorie: voor iedereen die niet enkel muziek wil ‘spelen’, maar ook wil ‘creëren’. Compositie is je hoofddiscipline (1u). In dit vak leer je de grondbeginselen van het componeren, maak je kennis met verschillende stijlen, technieken, instrumenten en ensembles en leer je werken met notatieprogramma’s. Je leert om je gevoelens om te zetten in noten en over te brengen naar de luisteraar. Je bestudeert muziek van andere componisten en de mogelijkheden van instrumenten. Iedereen kan eigen ideeën aandragen en zijn stijl en persoonlijkheid inbrengen. Je hoort de muziek die je schrijft niet enkel op de computer of de piano, je kan ze ook laten uitvoeren op concerten. Naast compositie volg je een uur piano (of een half uur piano en een half uur een tweede instrument/discipline naar keuze). Je lespakket wordt verder aangevuld met de vakken ‘uitdieping muziektheorie’ en ‘analyse’.
Met je diploma van kunstsecundair onderwijs kun je aan elke universiteit of hogeschool terecht, maar hoger muziekonderwijs in binnen- en buitenland is het eerste doel. Tot de mogelijkheden behoren masters in klassieke muziek, compositie, muziekpedagogie of -therapie aan de conservatoria van Gent, Antwerpen, Brussel, Maastricht of Den Haag, LUCA School of Arts Leuven, PXL Hasselt, Codarts Rotterdam, Artez Arnhem, Fontys Hogeschool Tilburg, Mozarteum Salzburg, Guildhall School of Music & Drama in Londen, of de Accademia Pianistica in Imola.
Naast het klaslokaal proberen we onze leerlingen zoveel mogelijk op het podium te laten schitteren. Dit gebeurt onder de vorm van gastoptredens op locatie in samenwerking met externe partners, MUDA klassiek concerten in onze Studio 1 en andere voorstellingen op school en daarbuiten. Je kan hiervan op de hoogte blijven via de kalender of via onze Facebook-en Instagrampagina.
Enkele van onze alumni zijn:
- Emma Posman
- Emile Verstraeten
- Jan Van Hoeck
- Diederik Suys
- Marc Matthys
- Dirk Brossé
- Philippe Wesemael
- Denzil Delaere
- Bert Derijcke
- Jonas Degeyndt
- Goedele Taverne
- Steven Devolder
- Mattias De Craene
- Marc Matthys
- Frank Coppieters